missie en visietekst participatie
‘Samen maken we de stad van morgen’: van die stadsslogan wilde team participatie Sint-Niklaas graag concreet werk maken. Via stadsgesprekken en ateliers doorliep het team daarom het traject Samenwerken met impact – met meer dan 150 collega’s en externen.
Doel van dat intense traject? Het beleidsthema ‘participatie’ stevig en duurzaam vormgeven. Voor het team participatie is ‘participatie’ immers méér dan een inspraakmoment organiseren over pakweg de inrichting van nieuwe groenzones in de stad. Het team streeft naar een doordachte samenwerkingscultuur met meer impact. Dat doet het door grondig stil te staan bij hoe, met wie en wanneer wordt samengewerkt.
De ervaringen en meningen van alle deelnemers aan dat traject Samenwerken met impact hebben uiteindelijk geleid tot stevige fundamenten voor samenwerken en participatie. Die vind je in deze missie- en visietekst terug. Dus… Wil je de impact van jouw werk vergroten? Wil je dingen in beweging zetten en mensen bij je werk betrekken, maar weet je niet hoe je daaraan moet beginnen? Vind je het moeilijk om verschillende belangen te verbinden? Dan biedt de tekst in bijlage het nodige houvast.
bereken je samenwerkingsprofiel
Weet je wat jij leuk vindt aan samenwerken? Weet je ook wat het voor jou soms moeilijk maakt, wat jouw drempels zijn om samen te werken?
Waarom?
Je krijgt zicht op wat jou motiveert én wat je weerstand is om samen te werken met collega’s en externen.
Om ondersteuning op maat mogelijk te maken (bv opleidingsaanbod op maat van jouw team/dienst/cluster organiseren ism afdeling personeel).
opleiding en intervisie
Aan de hand van opleidingen en intervisies wil team participatie verder inzetten op ondersteuning van doordachte samenwerkingsprocessen. We vertrekken hiervoor steeds vanuit de eigen praktijk.
Blijf je graag op de hoogte van het aanbod? Laat hier je gegevens achter
“Laat ons dagen als deze herhalen. Of alternatieve formats bedenken.”
mini atelier
Heb jij een concrete ‘knoop’? Iets waar je op vastloopt in jouw samenwerkingsprocessen met collega’s, partners of externen? Wil je inspiratie opdoen om je knoop te ontwarren door nieuwe perspectieven binnen te trekken? Dan biedt een mini atelier een omgeving waarin je in alle vertrouwen kan uitwisselen.
Tijdens een mini atelier leer je in een sessie van één uur volgens een bepaalde methodiek op een snelle, gestructureerde en hands on manier stappen zetten in een concrete praktijksituatie.
Omdat we in kleine groepjes van 5 collega’s werken zijn de plaatsen beperkt. Zin in?
ondersteuning team participatie
Team participatie helpt je graag op weg om de juiste mensen op het juiste moment op een doordachte manier te betrekken. Tijdens een intakegesprek met Sofie Stas of Seppe Van Bogaert wordt samen met jou de volgende stap bepaald.
“Dankzij deskundige begeleiding creëer je de juiste setting met de juiste mensen aan tafel én kan de input van iedereen kwalitatief verbonden worden”
- Bart Roels, deskundige duurzaamheid
“Dankzij de begeleiding via het raamcontract kwamen we tot clusteroverstijgende goesting om samen te kunnen en willen werken aan de doelstellingen van het decreet buitenschoolse opvang en activiteiten”
raamcontract participatie
Via het raamcontract participatie kan je als medewerker bij stad Sint-Niklaas snelle en eenvoudige manier beroep doen op professionele ondersteuning.
Meer info: participatie@sint-niklaas.be
gebruikersgroepen
Naargelang het onderwerp stellen we een diverse groep inwoners samen die via een interactieve methodiek antwoorden zoeken op bepaalde vragen binnen dat specifieke thema. Frequente gebruikers van allerlei diensten, projecten of gebouwen geven jou via deze weg meer input om rekening mee te houden in je ontwerpen. Zij vertrekken vanuit hun ervaringen en expertise waardoor zij de personen zijn die je nodig hebt aan het begin van je ontwerp! Een gebruikersgroep iedereen mee vraag je aan via diversiteit@sint-niklaas.be. Meer info vind je hier.